Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


niedziela, 23 grudnia 2012

Na Święta czas... :)


Kochani :)
Grabina już w świątecznej oprawie.

Z całego serca życzę Wam ciepła w te dni, serdeczności i domowego spokoju.
Monika



I choć z początkiem zimy, jakoś odpoczywałam od blogowania...w mojej kuchni zagościło w tym czasie trochę pyszności-nowości a na Święta nie mogło zabraknąć małych słodkości ;)





sobota, 15 grudnia 2012

Sernikobrownie czyli nie-szarlotka... :)



W moim domu za ciasto doskonałe uważa się jedynie...szarlotki.
Inne, jak dobre by nie były, mogą się jedynie do nich równać, lub nie.

Ale ileż szarlotek można piec? Ja piekę dużo, dlatego tym bardziej uwielbiam nowe smaki i odmienności. Wśród zakupów bakalii do makowców, miodu do pierników, kapust i śledzi...przyszła mi wielka ochota na mocne, wilgotne i intensywne ciasto. Sernikobrownie, czyli "nie-szarlotka".

Brownie z serem mnie zachwyciło, ale głównie mnie - bo dla jednych było "za mokre", dla innych "...ale brzydkie".
No cóż dzięki temu, niewinna blaszka znikała jedynie pod moim widelcem. I dobrze :)
Ja polecam je Wam...czekoladowo - czyli mocno i serdecznie :)



SERNIKIBROWNIE
za Liską - w tym miejscu

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru
5 jajek
100 g mąki
500 g twarogu
cukier z wanilią
200 g drylowanych wiśni

Piekarnik rozgrzewam do temp. 170 st C.
Blachę 20x20 smaruję masłem i wykładam papierem.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Masło i 3/4 pudru miksuję na puszystą masę, stopniowo dodaję 3 jajka.
Dodaję rozpuszczoną czekoladę i powoli dosypuję mąkę.

Oddzielnie miksuję ser, pozostały puder i dwa jajka. Dodaję cukier z wanilią.

Na spod blachy wykładam 3/4 masy czekoladowej, następnie masę serową,rozkładam wiśnie i na wierzch - kleksy znów z masy czekoladowej
Piekę godzinę, studzę w piekarniku,

Smacznego :)

czwartek, 6 grudnia 2012

Już czas, już czas, już czas!


Foremki naszykowane, ciasto na pierniki nastawione, powoli ruszamy z produkcją karteczek...
"Mały Mikołaj" lub "Mikołajki" to Na Grabinie preludium Świąt :)

Po przydługiej i ciemnej końcówce listopada...znów zaczyna się chcieć.
Rano w radiu zagrało " All I want for Christmas is You", Karola z radością wyciągnęła drobiazgi z bucika, kominek pracuje pełną parą :)

Pięknego dnia Wam życzymy, a poniżej przepisy na ulubione pierniczki
M.& K.




ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
szybkie

600 g mąki pszennej, przesianej
400 g miodu
szklanka cukru
1/4 kostki masła
2 duże jajka
1 łyżeczka sody
przyprawa do pierników (ja w tym roku sama wymieszałam: 1 łyżkę kakao oraz po niecałej małej łyżeczce cynamonu, imbiru, pieprzu, kardamonu, tłuczonych goździków)

Piekarnik nagrzewam do 180 st. Blachy wykładam papierem do pieczenia.
Do rondelka wlewam miód, dodaję cukier, przyprawy i podgrzewam do rozpuszczenia
składników. Dodaję margarynę i dokładnie mieszam,odstawiam do wystygnięcia.
Następnie przestudzoną masę powoli dodaję do mąki, cały czas mieszając (ja wyrabiałam
ciasto mikserem), dodając jajka i sodę.

Ciasto schładzam ok. 2-3 godziny lub całą noc.
Rozkładam na stolnicę wysypaną mąką, zagniatam placki, rozwałkowuję i wycinamy pierniczki.
Ciasteczka układam na papier i piekę poniżej 10 minut.
:)

***
Uwaga :) Ciasto jest kleiste i lekko spulchnione. Ale to dobrze. Ja odrywam z miski po kawałku i zagniatam na stolnicy z małą ilością mąki. Jest bardzo elastyczne.



PIERNIKI Z CIASTA DOJRZEWAJĄCEGO
przepis za Beą i Aganiok

500 g miodu
2 niepełne szklanki cukru
250 g masła
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
3-4 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki kardamonu

Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam w garnku, aż się dokładnie połączą. Po chwili dodaję bakalie. Do misy robota - przesiewam mąkę, wbijam jajka, sól i sodę rozpuszczoną w mleku.
Po wymieszaniu, stopniowo dodaję masę z miodem - i łączę w ciasto. Będzie dość klejące, ale stężeje po wystygnięciu.

Ciasto przekładam do ceramicznego naczynia, nakrywam ścierką,a kiedy jest już zupełnie wystudzone - przykryte ścierką odstawiam do lodówki. Ciasto dojrzewa ok. trzy tygodnie.
Przed wyrabianiem, wyjmuję z lodówki kilka godzin wcześniej, dzielę na kawałki i zagniatam. Lekko podsypuję mąką, wałkuję i wycinam pierniki :)
Piekę ok. 10 min. w temp. 180 st.
Smacznego!

wtorek, 4 grudnia 2012

Zjedz ze mną śniadanie... Crostini :)


Macie tak czasami, że tego Kogoś, chcecie zostawić rano w łóżku na dłużej. Nie obudzić, nie puścić Go na zimno...?
Ukochaną albo Faceta, może Dzieciątko może Zwierzątko...okryć jeszcze cieplej, pilnować ciszy wokół nich, poczuć zapach ich snu... Tak by zostali tyle, ile potrzebują, a kiedy wstaną...zjeść razem śniadanie.

Pachnące crostini, podane na ciepłym talerzyku - budzą wszystkie zmysły i uśmiechy. Chrrrupiące, lekko ostrawe i niezwykle aromatyczne.
Moje ulubione to te z porwaną mozzarellą lub prosciutto i figami, tak jak podaje je Jamie Oliver ("Włoska wyprawa Jamiego")



CROSTINI
3 bułeczki ciabatty
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki masła

kulka mozzarelli
pół filiżanki liści świeżej bazylii

łyżka oleju
sól, pieprz

2-3 małe pomidorki

Ciabattę kroję na kromki grubości 1 cm. Smaruję roztopionym masłem i nacieram rozgniecionym czosnkiem.
Patelnię grillową rozgrzewam z olejem. Kromki bułki przypiekam na złoty kolor.
Układam na nich porwaną mozzarellą, wymieszaną z bazylią. Układam pomidorki, doprawiam solą i pieprzem.

Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...